10. Wat mag kunst kosten

Kunst mag vaak niets kosten. Kunstenaars mogen aan allerlei initiatieven meedoen. Meestal moeten ze daar redelijke hoge kosten voor maken. Denk daarbij naast de al gemaakte materiaalkosten, inlijsten en vervoer. Aan presentatiekosten, standhuur, deelnemersbijdrage, huur expositieruimte en/of bijdrage aan galeriekosten etc. Wie er vervolgens met de eer gaat strijken is de organisatie of de één of andere instantie. De naam van de kunstenaar wordt regelmatig niet genoemd.

Men “vergeet”dat het scheppen van kunst veel tijd kost. Je kunt als kunstenaar nu eenmaal niet aan de lopende band produceren (behalve Herman Brood of Anton Heyboer). Er moet rust en ruimte zijn om inspiratie op te doen. Het kan dus meestal niet even naast een andere baan of tussen de bedrijven door. De vraag is of we kunstenaars de kans willen geven om werk te scheppen dat buiten de orde van de economische wetten staan.

Tenslotte: als een kunstenaar een uitkering "geniet”, profiteert hij van de samenleving. Vraagt hij een reëel bedrag voor het werk, dan loopt men meestal gauw verder. Verwacht wordt dat kunstenaars het een hele eer vinden om tegen materiaalkosten werk te verkopen of onder waanzinnig slechte voorwaarden werk in een kunstuitleen onder te brengen. Zo wordt de kunstenaar scherp gehouden – tot de dood er op volgt………………..